IBPS PO Mains Reasoning Ability: Most Important Questions

0
3544
IBPS PO Mains Reasoning Ability: Most Important Questions

IBPS PO Mains Reasoning Ability : Most Important Questions.

IBPS PO Mains Reasoning Ability Questions

IBPS PO Mains is scheduled for November 20th, 2016. Lakhs of aspirants will appearing for it. Our experts in consultation with previous year toppers and successful aspirants have come up with a list of most important IBPS PO Mains Reasoning Ability Questions for this year’s exam.

Note: We insist you practice the ‘type’ of IBPS PO Mains Reasoning Ability questions mentioned below to ensure maximum results.

Directions (1-5): Study the following information to answer the given questions:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and rearrangement.
Input: 83 known 95 more dash 79 cash 63 has 71 88 work
Step I: 63 83 known more dash 79 cash has 71 88 work 95
Step II: 63 71 83 known more dash 79 cash has work 88 95
Step III: 63 71 79 known more dash cash has work 83 88 95
Step IV: 63 71 79 cash known more dash has work 83 88 95
Step V: 63 71 79 cash dash known more has work 83 88 95
Step VI: 63 71 79 cash dash has known more work 83 88 95

Step VI is the last step of the rearrangement. As per the rules followed in the above steps, find out in each of following questions the appropriate steps for the given input. Input for the questions:
Input: 64 jack queen 42 ear 84 lost 52 dear 76 gone 48
Q1. How many steps would be needed to complete the arrangement?
(a) X
(b) VIII
(c) IX
(d) VII
(e) None of these
Q2. Which Step number would be the following output?
42 48 52 dear ear jack queen lost gone 64 76 84
(a) II
(b) VI
(c) V
(d) IV
(e) None of these
Q3. Which of the following would be the Step I?
(a) 42 48 52 jack queen ear lost dear gone 64 76 84
(b) 84 64 jack queen ear lost 52 dear 76 gone 48 42
(c) 42 64dear ear jack queen lost 52 76 gone 48 84
(d) 42 64 jack queen ear lost 52 dear 76 gone 48 84
(e) None of the above
 
Q4. Which of the following would be the final arrangement?
(a) 64 76 84 dear ear gone jack lost queen 42 48 52
(b) 42 48 52 dear ear gone jack lost queen 64 76 84
(c) 42 48 52 64 76 84 dear ear gone jack lost queen
(d) 42 48 52 dear lost ear gone jack queen 64 76 84
(e) None of the above
Q5. In Step IV, which of the following word/number would be on 7th position (from the right)?
(a) queen
(b) ear
(c) 64
(d) gone
(e) None of the above

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below:

There are eight persons in a family P, Q, R, S, T, U, V and W sitting around a circular table facing the centre. Among them there are three Doctors, two Engineers, two Authors and one Painter. Each person has only one occupation. There are three married couples in the family and no unmarried female. Three generations are there in the family.
S has two children. V and W are children of T and R respectively. U is wife of S and mother of Q and P. R is a female but not wife of P.
V, a grandson of S, sits exactly between R and P and only T sits exactly between Q and U. Only one person sits between R and Q but he is not W. Q is not the immediate neighbour of V, who is not opposite S. Q does not sit opposite a female. One of the sons of S is on the immediate left of S. The person who is on the immediate left of V and the person who is on the immediate right of Q are not Doctors. The immediate neighbours of T are neither an Engineer nor a Doctor. W is a Painter.

Q6. Who among the following are immediate neighbours of W?
(a) P and V
(b) P and U
(c) R and Q
(d) Can’t be determined
(e) None of the above

Q7. Which of the following statements is/are true?
(a) V is grandson of U
(b) P is aunt of W
(c) V is on the immediate left of her mother
(d) Sister-in-law of Q is an author
(e) None of the above

Q8. Which of the following two females sit adjacent to each other in the arrangement?
(a) U, T
(b) R, U
(c) P, W
(d) R, T
(e) None of the above

Q9. Which of the following is a group of Doctors?
(a) T, V, P
(b) Q, V, R
(c) U, T, P
(d) P, Q, U
(e) None of the above

Q10. Who among the following sits exactly between S and T?
(a) Author
(b) Painter
(c) Engineer
(d) Doctor
(e) Either Author or Engineer

Directions (11-14): Read the following information and answer the questions that follow –
In a family there are 7 persons and there are 2 married couples in this family
A is the father of B
E is the daughter of D and grand Daughter of C.
E is the sister of F, who is brother of B.
Q11. Who is the daughter in law of the family
(a) D
(b) G
(c) C
(d) B
(e) None of the above
Q12. How many male members are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) None of the above
(e) Cant be determined
Q13. How many female member are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 1
(d) None of the above
(e) Cant be determined
Q14. How is G related to ‘C’?
(a) Wife
(b) Husband
(c) Sister
(d) Spouse
(e) Cant be determined
Q15.
 Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M. ?
(a)South East
(b)North
(c)North west
(d)West
(e)East

Answers

  1. d
  2. c
  3. d
  4. b
  5. a
  6. b
  7. a
  8. a
  9. a
  10. a
  11. a
  12. e
  13. e
  14. d
  15. d

ATTEMPT IBPS PO MAINS FREE MOCK TEST HERE

VIEW HERE THE EXPECTED CUTOFF FOR IBPS PO MAINS 2016

DOWNLOAD HERE THE PREVIOUS YEAR PAPERS FOR IBPS PO MAINS